ASSARIBLOGI

Mitä jos sairastut?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp

Hei yksinyrittäjä, nappaa tästä yllättävän työkyvyttömyyden ennakoinnin aakkoset assistentin tavoin

Vatsatauti tai flunssa, migreeni tai lapsen sairaus eivät kysy oletko yrittäjä. Yksin- tai pienyrittäjälle yllättävä lyhytaikainen työkyvyttömyys tarkoittaa usein taloudellisia menetyksiä. Sairastamiseen ei ole varaa ajallisesti, taloudellisesti eikä henkisesti. Sairastumista voi hämmentävästi lykätä alitajuisesti, mutta tämä voi kostautua entistä rankempana sairasteluna myöhemmin.

Kun sairaus sitten vaatii huomiosi ja lepoa on saatava, on hyvä olla valmistautunut. Pienellä vaivalla voit mahdollistaa itsellesi sairasloman. Siinä missä palkkasuhteessa työntekijä ilmoittaisi esimiehelleen, yrittäjän pitäisi tavoittaa asiakkaansa ja yhteistyökumppaninsa, peruutettava tapaamisensa päivältä tai muutamalta ja suljettava puhelimensa levätäkseen. Aikamoinen puristus puolikuntoisena.

Seuraavien vinkkien avulla luot itsellesi toimintastrategian yllättävän lyhytaikaisen työkyvyttömyyden varalle. Assistentin käytännönläheisten vinkkien lisäksi, kannattaa sairastumisen taloudellista taakkaa ennakoida siirtämällä pieni summa euroja “pahan päivän varalle”.

Sitten käytännön organisointiin

Mieti millaista kaavaa työpäiväsi noudattavat. Mitä rutiineja päiviisi kuuluu ja millaisiin yllätyksiin törmäät useimmiten. Mitkä asiat pitää hoitaa päivittäin ja mitkä voivat odottaa. Voiko joku suoriutua pakollisista, päivittäisistä tehtävistä sairastaessasi? Tarvittavan osaamisen voit löytää toiselta yrittäjältä- verkostoidu!

Mitkä ovat rajapintasi asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihisi. Käytätkö yhteydenpitoon sähköpostia, puhelinta, tuleeko asiakkaasi käymään toimipisteellesi ajanvarauksella tai ilman? Miten saat helposti näitä väyliä käyttäen jaettua tiedon sairastumisestasi? Voiko ystävä tai puoliso viedä toimipisteesi oveen tiedotteen? Sähköpostiin saat muutamalla napautuksella automaattisen vastausviestin ja puhelimeen vastaajan. Laadi sähköpostiin poissaolotiedote ja puhelimeen vastaajaviesti valmiiksi.

Entä niiden päivän tapaamisten peruuttaminen? Siirry käyttämään sähköistä kalenteria taikka ajanvarausjärjestelmää, näin kulkevat tapaamisien tiedot mukanasi eivätkä odota vastaanoton tiskillä. Kukapa ne sieltä noutaa jos itse makaat vessan lattialla?

Ota tavaksi kirjata tapaamismerkintään tapaamisen toisen osapuolen nimi ja puhelinnumero.  Näin saat lähetettyä ystävällesi, puolisollesi taikka assistenttipalvelulle tapaamisesi peruutettavaksi. Esimerkiksi Google ja Outlook kalentereista saat lähetettyä päivän merkinnät näppärästi.

Avuliasta ystävääsi, puolisoasi taikka assistenttipalvelua, niinkuin peruuntuvan tapaamisen toista osapuoltakin kiinnostaa tietenkin mitä peruutetulle tapaamiselle tehdään. Unohdetaanko asia, sovit uuden ajan tervehdyttyäsi vai voisiko avustajasi sopia jo uudesta ajasta? Peruutetun tapaamisen uudelleen järjestely on ehdottomasti paikka kääntää epäedullinen asema paremmaksi. Panosta siis jo ennakkoon avustajasi kykyyn hoitaa uudelleen aikatauluttaminen haluamallasi tavalla sairastuttuasi.

Mikäli päädyt käyttämään ostopalvelua, maksimoi siitä saamasi hyöty kouluttamalla avustajallesi ennakkoon palveluvalikoimasi lyhyt oppimäärä. Näin voit siirtää saapuvat puhelusi assistentille, taikka kehottaa soittamaan hänelle vastaajaviestissäsi ja sairaslomasi saattaa yllättäen kääntyä uudeksi kaupaksi. Muista laittaa apulaisesi yhteystiedot myös sähköpostin poissaolotiedotteeseen.

Yhteenvetona

 • Tunnista päivystystyyppiset työt
 • Sovi niiden hoitamisesta sopivan henkilön kanssa
 • Sovi kuinka toimitaan:
  • tapaamisten siirtäminen
  • uudet yhteydenotot
 • Hoida poissaoloviestintä: puhelin, sähköposti
 • siirrä rahaa kuukausittain rahastoon tai säästötilille “pahan päivän varalle”
 • Noudata tehtyä suunnitelmaa sairauden yllättäessä
 • Muista käydä lääkärissä

Vuoden 2018 alusta yrittäjän sairasloman omavastuuaika lyhenee 1:een, eli sairastumispäivään. Lääkärin kirjoittaman sairasloman perusteella voit hakea Kelasta YEL-tuloosi perustuvan sairaspäivärahan. Muista käyttää tämä hyödyksesi ja tarkista myös YEL-vakuutuksesi ajantasalle.

Lupaan, että toimintasuunnitelman tekemällä ja läpikäymällä sen apulaisesi kanssa, on hän sitten puolisosi, ystäväsi taikka toinen yrittäjä kuten assistentti, minimoit sairaudesta koituvat tappiot ja voit sairastaa ilman stressiä.

Muista kuitenkin, että monipuolinen ruokavalio, terveelliset elämäntavat ja hyvä hygienia ovat paras tapa ennakoida syksyn flunssa-aalto.

Ystävällisesti, Hilma

P.S. Mikäli haluat tehdä toimintasuunnitelman Moredon assistentin kanssa, ota yhteyttä. Suunnitelman laatiminen ei maksa mitään ja assistentti on valmiina toimeen sairastuttuasi.